On aika tuulettaa pois suomettumisen lemu!
Martti PaldaniusTämä kirjoitus on alun perin julkaistu Uudessa Suomessa. Voit lukea sen alkuperäisen version klikkaamalla tästä (avautuu uudessa ikkunassa).
Todellisuus, jossa elimme vielä Neuvostoliiton aikana on jo ajat sitten mennyttä. Neuvostoliittoa ei enää ole ja Suomi katsoo länteen osana länsimaista, demokraattista ja vapaata maailmanjärjestystä. Olemme osa Euroopan unionia ja kansainvälistä yhteisöä.
Amerikkalaisesta Malcolm in the Middle sitcomista tunnettu meemi “The Future is Now, Old Man!” ei ole koskaan ollut ajankohtaisempi. Suomen poliittinen ympäristö muuttui, mutta suomalaiset poliitikot eivät koskaan mukautuneet uuteen todellisuuteen. Kertovaa tilanteen ongelmallisuudesta on se, että suojelupoliisin saama “Tiitisen lista” ei ole edelleenkään julkinen. DDR:n ja Neuvostoliiton yhteydet ovat edelleen juurtuneina meidän koneistossa.
Ei ihmekään. Toisen maailmansodan jälkeisenä aikana poliittista menestystä Suomessa määritti niin sanottu “Moskovan kortti”, eli yhteydet ja hyvät suhteet Neuvostoliittoon. Jos poliittinen pelikenttä on ollut näinkin kiero, ei ole ihme, että sen seuraukset näkyvät vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Nykyinen turvallisuuspoliittinen tilanteemme voi olla vaikea niille, joiden poliittisen menestyksen avaimena nuoruusvuosina oli tuki idästä.
Totuus on, että ajat ovat todella muuttuneet. Tai siis ne oikeastaan muuttuivat jo kauan sitten, mutta toimia uuteen todellisuuteen mukautumiseksi ei olla tehty. Sota Ukrainassa on varoittava esimerkki siitä, kuinka huolimatta yltiöoptimistisista toiveista Venäjän demokratiakehityksestä, on itänaapurimme edelleen arvaamaton ja aidosti vaarallinen, etenkin niille naapureille, jotka eivät ole puolustusliitto Naton jäseniä. Meillä on vielä aikaa kääntää Suomen suomettunut kurssi länteen ja saada Naton turvatakuut, turvaten asemamme osana länsimaista yhteisöä.
Vaihtoehtona on alistua Venäjän uusneuvostolaiseksi satelliitiksi, niin kuin olimme edeltävinä vuosikymmeninä. Itsesensuuri ja pelko itänaapuria kohtaan edelleen kahlitsee meitä. Ajatus Suomesta taianomaisena Lintukotona, jossa ei koskaan satu mitään pahaa, on omiaan vaikeuttamaan vaadittujen päätösten tekemistä, joilla Suomen asema vauraana ja vapaana demokratiana oikeasti saataisiin turvattua.
Sodan uhka on kuitenkin oikea. Venäjällä on geopoliittisia intressejä Suomessa turvatakseen Pietarin ja Murmanskin selustan, sekä vahvistaakseen asemaansa Itämerellä. Myös Putinin kieroutunut irredentistinen maailmankuva luo huolia johtuen Suomen ja Venäjän vuosisadan kestäneestä yhteisestä ajasta, kun Suomi oli autonominen osa Venäjää. Jos Venäjä näkee tilaisuuden, jossa se voi varmistaa nämä edut itselleen, se tulee lunastamaan ne. Venäjän silmissä Suomi on osa länttä ja uhka sen liittymisestä Natoon on kannustin toimimaan ennen kuin me olemme Natossa.
Jo pelkästään taloudelliset kannustimet ovat syy liittyä Natoon. Ulkomaiset sijoittajat ja yritykset valitsevat aina viisaina pienemmän maariskin kohteen. Aatteellisista ja geopoliittisista syistä puhumattakaan.
Jäsenyysprosessi Natoon on pikimmiten aloitettava, kun siihen on vielä mahdollisuus. Jäsenyys täytyy toteuttaa kuitenkin onnistuneesti, sillä epäonnistunut hakemus on tae ilman jäsenyyttä olemisen vääjäämättömästä seurauksesta – Suomen alistumisesta osaksi Venäjän valtapiiriä. Paras aika hakea Natoon oli 20 vuotta sitten. Toiseksi paras aika hakea on nyt, vielä kun voimme hakea.
Liittyminen Natoon on riippumatta ajankohdasta riski, joka tulkitaan provokaationa Venäjällä. Seuraukset eivät ole hyvät jäsenyyden hakemisesta, mutta toisaalta seurauksena jäsenyyden hakematta jättämisestä voi olla loppu vapaalle Suomelle. On vain kysymys siitä, kuinka hakea Natoon korkeimmalla todennäköisyydellä onnistumiseen ja pienimpiin seurauksiin idästä. Nähdäkseni paras aika on nyt, kun Venäjä on sidottu huonosti onnistuvassa operaatiossaan Ukrainassa ja vielä kun Naton avoimien ovien linja pätee meihin.
Paineen ylläpitäminen Nato-jäsenyysprosessin edistymisen suhteen ja jahkailun estäminen on tärkeintä. Niiden, jotka eivät halua Suomea osaksi Natoa etuna on hidas prosessi, joka jättää varaa prosessin epäonnistumiselle ja mahdolliselle geopoliittisen tilanteen muuttumiselle Nato-vastaisten eduksi. Ole yhteydessä kansanedustajiin huolistasi ja ylläpidä julkista keskustelua Nato-jäsenyydestä. Nyt täytyy toimia.