← Takaisin blogiin

Lisää kansankapitalismia – Osakesäästötilin talletusrajasta on luovuttava!

Martti Paldanius

Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu Uudessa Suomessa. Voit lukea sen alkuperäisen version klikkaamalla tästä (avautuu uudessa ikkunassa).

Kokoomuksen tavoite osakesäästötilin ylärajan poistosta puhuttaa. Tällä hetkellä Osakesäästötilille voi tallettaa enintään 50 000 euroa, jolla voi ostaa kotimaisten tai kansainvälisten yritysten osakkeita.

Kansankapitalismille kriittisimmät äänet ovat jo ehtineet tyrmäämään ehdotuksen, siitä aiheutuvista menetetyistä pääomatuloista, jotka valtiovarainministeriön mukaan voisivat suurimmillaan olla 200 miljoonaa euroa vuodessa. Näissä laskelmissa ei kuitenkaan oteta huomioon, että raha ei katoa yhteiskunnasta, vaan se käytetään kansankapitalismiin, ihmisten vaurastumiseen, jossa hyödyt tulevat pitkällä aikavälillä varallisuuden kasvusta. Olisi meidän kaikkien etu, jos yhä useammalla suomalaisella olisi miljoonasäästöt osakesäästötileillään.

Myös rajaukset siinä, mitä rahoitusinstrumentteja osakesäästötilillä on käytössä saavat kohdaltani kritiikkiä. Meidän tulee tunnustaa, että kansainvälisessä taloudessa emme kilpaile vain kotimaisten yritysten kanssa, vaan myös globaalilla tasolla. Näin ollen, kansainvälisten sijoitusmahdollisuuksien rajoittaminen osakesäästötileillä ei ole järkevää. Suomalaisten sijoittajien on voitava sijoittaa vapaasti globaaleille markkinoille, parhaaseen tuottoon tähdäten. 

Ei ole valtion tehtävä päättää, miten sijoitan omaisuutta osakesäästötililläni. Ylipäätänsä Suomen verotusjärjestelmässä on paljon aukkoja siinä, että erilaisia sijoituskohteita suositaan tai rangaistaan mielivaltaisesti suhteessa toisiinsa verotuksella. Luonnollsiesti tähän yksilön vapauteen kuuluu myös vastuu omista sijoituspäätöksistä. Valtion tehtävänä ei ole suojella sijoittajia omilta huonoilta päätöksiltä, vaan mahdollistaa tieto, välineet ja vapaus tehdä itselleen parhaita sijoituspäätöksiä. Tällainen avoimuus ja vapaus voisi edistää laajempaa taloudellista osallistumista ja osaamista, sekä vahvistaa markkinoiden toimintaa. Syväluotaavan kansankapitalismi vaatii myös taloustaitojen opettamista ja mahdollisuuksista tiedottamista.

Valtion ei pitäisi puuttua siihen, miten yksilöt sijoittavat pääomaansa ja täten myös pysyä neutraalina tahona verotuksessa. Valtion pitäisi toimia vaurastumista mahdollistavana ja edistävä tekijänä eikä sitä haittaavana ja verotuksella kurittavana tahona. On kaikkien meidän etumme, että mahdollisimman laaja osa suomalaisista sijoittaisi pääomaansa ja että pääomasijoittaminen tapahtuisi mahdollisimman verotuksellisesti järkevästi, niin että korkoa korolle -ilmiön edut olisivat moninkertaiset.

Kansankapitalismin edistäminen ei ole vain taloudellinen tavoite, vaan se on myös demokratian edistämistä. Mitä laajemmin saatavilla tehokkaat sijoituskeinot ovat ja mitä enemmän varallisuutta suomalaisilla on, sitä enemmän valtaa ja vapautta meillä on. Kansankapitalismi merkitsee laajempaa omistajuutta ja sijoitustoimintaa, mikä lisää ihmisten taloudellista itsenäisyyttä ja vähentää eriarvoisuutta. 

Nykyisistä rajoituksista luopuminen voisi innostaa yhä useampia suomalaisia sijoittamaan, luomaan vaurautta ja edistämään taloudellista kasvua. Osakesäästötili on jo nyt menestystarina, jossa on mukana yli 300 000 suomalaista sijoittajaa. Kuinka monia satoja tuhansia saisimmekaan lisää tähän, jos ottaisimme rohkeita edistysaskeleita osakesäästötilin parantamiseksi?

Suomella on kaikki edellytykset olla eteenpäin katsova, omien kansalaistensa menestyksen mahdollistava ja kaikista huolehtiva yhteiskunta. Tämä ajatus ei kuitenkaan toteudu asenteella, jossa rohkeille uudistuksille sanotaan ei, vaan valmiudella edistää menestyvämpää Suomea.