Ilmakuva Espoon saaristosta, lukuisia metsäisiä saaria ja salmia, tyynessä meressä auringonlaskun aikaan

Rakennetaan yhdessä elinvoimainen Espoo kuntavaaleissa 2025

Espoon maltillinen verotus on kilpailuetumme

Espoo on jatkuvassa kilpailussa Helsingin, Vantaan ja muiden ympäryskuntiemme kanssa. Osa tätä kokonaisuutta on veropolitiikka ja se, millaista vastinetta kuntalaiset saavat maksamalleen kunnallis- ja kiinteistöverolle. Kannatan mahdollisimman kevyttä verotusta ja tehokkaasti hoidettua hallintoa, jossa rahaa jää mahdollisimman paljon kuntalaisille itselleen käytettäväksi. Peruspalvelut, joista säädetään kuntalaissa, kuuluu hoitaa asiallisesti ja laadukkaasti, mutta Espoon tulee ennen kaikkea kunnioittaa espoolaisten oikeutta omaan kukkaroonsa. Espossa tulee:

  • Asettaa keskipitkän aikavälin tavoitteeksi kunnallisveroprosentin laskeminen alle viiteen nykyisestä 5,36 prosentin lukemasta.
  • Estää kaikin keinoin verotuksen nousu. Olemme varakas kaupunki hyvillä kasvunäkymillä, joka saa vastuullisella taloudenpidolla palvelumme hoidettua.
  • Pitää kiinteistöveroprosentit matalina ja kilpailukykyisinä; erityisesti vakituisten asuntojen kiinteistöveroprosenttia kuuluu pitää lakisääteisesti matalimmassa veroprosentissa, tukien pientaloasumista.
Martti Paldanius, nuori kokoomusnuori hymyilee aurinkoisessa puistomaisemassa, pukeutuneena valkoiseen kauluspaitaan ja siniseen solmioon, sininen puvuntakki olalla

Velkakehitys on taitettava ja kasvua kohennettava yrittäjyydellä

Presidentti J.K. Paasikivi on aikanaan sanonut, että tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Espoon kaupungin taloudessa on suuri ongelma. Kaupunkikonsernina Espoolla on velkaa noin 4,5 miljardia euroa eli 15 200 euroa asukasta kohti. Tällä mittarilla Espoo on Suomen velkaisin kaupunki. Velkaa on toki otettu myös hyviin tarkoituksiin, jollaisia ovat olleet esimerkiksi Espoon merkittävät infrastruktuuriprojektit. Emme kuitenkaan voi elää yli varojemme, ja nyt Espoon kaupungilla on selvät säästöpaineet nykyisen velkasuhteen laskemiseksi. Tätä varten on Espoon talouden kasvettava ja velkaa lyhennettävä. Yrittäjänä tiedän sanoa, että kasvu syntyy todellakin vain menestyvistä yrityksistä. Talouden kohentamiseen meillä onkin siis jo toimiva resepti:

  • Asetetaan Espoossa tavoitteeksi budjettitasapaino, jossa kaupunki ei suunnittele enää kohtuuttoman alijäämäisiä budjetteja suhteessa ennustettuihin tuloihin ja talouskasvuun.
  • Tehostetaan Espoon julkista hallintoa innovatiivisia ratkaisuilla. Tähän voisi lukeutua ennakkoluuloton selvitys tekoälyn hyödyntämisestä Espoon palveluissa.
  • Budjetoidaan kaupungin varoja ensisijaisesti Espoon lakisääteisiin ydintehtäviin. Ylimääräisistä menoeristä tulee leikata.
  • Edistetään nuorten espoolaisten yrittäjyyskasvatusta ja työllistymistä yrittäjyyssetelimallin laajentamisella.
  • Varmistetaan, että lupaprosessit yrityksille kaupungin osalta ovat selviä ja johdonmukaisia. Pidetään sääntely minimissä ettei yrittäjyys kuihdu byrokratiaan.

Laadukas ja turvallinen koulupolku on vetovoimatekijä

Espoon tulee olla kaupunki, jossa jokainen lapsi ja nuori saa parhaan mahdollisen alun elämälleen. Moni perhe muuttaa Espooseen sen tiedon varassa, että kaupunkimme tarjoaa hyvän ja vakaan kasvuympäristön. Laadukas ja turvallinen koulupolku on keskeinen tekijä tämän saavuttamisessa. Koulutus ei ole vain investointi tulevaisuuteen, vaan myös merkittävä vetovoimatekijä, joka houkuttelee kaupunkiimme uusia perheitä ja osaajia. Espoon vahvuus onkin sen monipuolinen koulutustarjonta. Laadukas ja turvallinen koulupolku saavutetaan seuraavilla askeleilla:

  • Pidetään kiinni painotusluokista kouluissamme ja pienennetään koululuokkien ryhmäkokoja.
  • Edistetään kännykkäkiellon käyttöönottoa kaikissa kouluissa. Rauha luokkiin on tuotava takaisin.
  • Opetetaan entistä enemmän talous- ja yrittäjyystaitoja oppilaille jo peruskoulussa.
  • Turvataan mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Samaan aikaan Espoon kuuluu kuitenkin kunnioittaa perheiden päätösvaltaa eikä kotihoidon tuen Espoolisää kuulu lakkauttaa.
  • Otetaan kouluväkivaltatapauksissa käyttöön Etelä-Karjalan malli, jossa myös alle 15-vuotiaan lainvastaisesta teosta tehdään aina rikosilmoitus.
  • Tuetaan lasten harrastustoimintaa mahdollistamalla koulujen ja esimerkiksi urheiluseurojen välinen yhteistyö entistä paremmin. Tähän voisi lukeutua esimerkiski koulujen tilojen maksuttoman käytön salliminen harrastustoimintaan.
Martti Paldanius, kokoomusnuori sinisessä puvussa hymyilee modernin toimistorakennuksen edessä kaupunkiympäristössä

Vastuullisempi maahanmuuttopolitiikka on Espoon eduksi

Maahanmuuttopolitiikka on pääosin valtakunnallinen kysymys, joka silti vaikuttaa suoraan Espooseen. Espoo voi hyötyä suuresti maahanmuutosta, mutta toisaalta myös menettää turvallisuuden ja menestyksen ainesosat harkitsemattomilla päätöksillä. Vastuullisessa politiikassa huomioidaan erittäin tarkasti maahanmuuton kannustimet sekä kotoutumiseen ja yhteiskunnalliseen eriytymiseen liittyvät kysymykset. Espoon näkökulmasta maahanmuuttopolitiikkaan voidaan vaikuttaa, jos siihen on pelisilmää, esimerkiksi kaavoituksen ja kaupunkimme vetovoimaan vaikuttavien kannustimien kautta. Espooseen kaivataan korkean osaamisen maahanmuuttoa, joka on voimavara espoolaisille yrityksille ja tuottaa arvokkaita verotuloja. Vastuuton politiikka puolestaan ruokkii turvattomuutta, jengiytymistä ja segregaatiota Espoossa. Näitä negatiivisia lieveilmiöitä vastaan voidaan toimia esimerkiksi:

  • Estämällä lähiöiden muuttumisen turvattomiksi kaavoituspolitiikalla.
  • Lisäämällä valvontaa esimerkiksi turvakameroilla ja poliisin suorittamalla partioinnilla Turun mallin mukaisesti yleisesti levottomilla ja vähemmän turvallisiksi koetuilla alueilla.
  • Edistämällä suomen kielen taitoa. Espoon englanninkielistäminen oli osittain onnistunut päätös, mutta myös ongelmallinen. Erityisesti maahan jäävien henkilöiden suomen kielen taitoa on edellytettävä.
  • Asettamalla uusi jengiytymisilmiö kuriin aktiivisilla toimilla ja yhteistyöllä poliisin, koulujen ja muiden viranomaisten kanssa. Ruotsin tien ei kuulu olla Suomen tai Espoon tie.
  • Vahvistamalla aktiivista vaikuttamista eduskuntaan maahanmuuton negatiivisiin lieveilmiöihin puuttumiseksi.

Vähemmän betonibrutalismia, enemmän kotoisaa kaupunkiympäristöä!

Espoo ansaitsee kaavoituspolitiikkaa, joka kunnioittaa kaupunkimme ominaispiirteitä ja luo viihtyisää elinympäristöä kaikille asukkaille. Meidän on aika sanoa ei liialliselle tiivistämiselle ja betoniviidakoille. Sen sijaan meidän tulee edistää luonnonläheistä rakentamista ja pientaloalueita, jotka tukevat perheiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Omakotitalo on monelle suomalaiselle unelma, joka ansaitsee tulla huomioiduksi. Pientaloalueet tarjoavat tilaa kasvattaa perhe turvallisessa ympäristössä, jossa halutaan aidosti asua. Vaikka Espoon kasvu on ennusteiden perusteella väistämätöntä, sen ei tule tapahtua asukkaiden ja ympäristön kustannuksella. Vastuullinen kaupunkisuunnittelu Espoossa tarkoittaa:

  • Laadukasta ja kaunista arkkitehtuuria, joka kunnioittaa perinteisiä tyylisuuntauksia ja luo viihtyisää kaupunkikuvaa.
  • Selvää linjaa, jossa Espoon kasvu perustuu pääosin pientaloalueisiin ja lähiluontoa kunnioittavaan rakentamiseen.
  • Maltillista ja vain tarkasti harkittua tiivistämistä esimerkiksi metropysäkkien äärellä nykyisiin pientaloalueisiin koskematta.
  • Osallistavaa kaavoitusprosessia. On tärkeintä, että heitä jotka asuvat rakennettavan alueen ympärillä myös kuunnellaan. Tämä varmistaa, että asukkaiden tarpeet tulevat huomioiduksi kaavoituksessa.
Martti Paldanius, kokoomusnuori valkoisessa kauluspaidassa ja solmiossa hymyilee aurinkoisella kaupunkikadulla, sininen puvuntakki olalla

Ei tehdä Espoosta Helsinkiä - Autoilu on espoolainen elinehto

Espoo on kasvanut ja kehittynyt vuosikymmenten ajan autoilun ehdoilla. Tämä ei ole sattumaa, vaan seurausta viisaasta kaupunkisuunnittelusta, jossa on ymmärretty espoolaisten tarpeet. Autoilu ei ole pelkkä liikkumismuoto – se on espoolaisille elinehto, joka takaa vapauden, joustavuuden ja mahdollisuuden nauttia sujuvasta arjesta ja kaupunkimme monipuolisuudesta. Naapurikaupunkimme Helsinki on vaikeuttanut kaupungissa autoilua ideologisin perustein, mikä on surkastuttanut keskustan elinvoimaisuuden. Yritysten ja erityisesti kivijalkaliikkeiden sekä ostoskeskusten kuihtuminen ja taloudellisen toimeliaisuuden heikentyminen ei ole kaunista katseltavaa. Lisäksi meidän tulee varmistaa, ettei ruuhkamaksuja oteta käyttöön koko pääkaupunkiseudulla, sillä tämä olisi äärimmäisen haitallista tavalliselle espoolaiselle. Julkinen liikenne ja autoilu eivät ole lähtökohtaisesti toistensa vastakohtia, vaan molempia tulee kehittää rinnakkain. Kaupungin päättäjien on hyvä ymmärtää, että autoilu on Espoossa välttämätöntä töiden, perhe-elämän ja harrastusten tehokkaalle yhdistämiselle. Elinvoimainen Espoo:

  • Parantaa tieinfrastruktuuria ja vähentää ruuhkia.
  • Tarjoaa riittävästi pysäköintitilaa niin asuinalueilla kuin palveluidenkin yhteydessä.
  • Hyödyntää älykkäitä liikenneratkaisuja autoliikenteen sujuvoittamisessa.
  • Huomioi julkisen liikenteen järkevän ja kannattavuuslaskelmiin perustuuvan laajentamisen. Julkinen liikenne on asia, jota pitäisi edistää käytännön hyötyjen eikä ideologian perusteella.
  • Estää ruuhkamaksujen toteuttamisen pääkaupunkiseudulla.

Martista sanottua

Politiikan perisynti on arvojen kauppa, johon sortuvat konkaritkin. Martti on kuitenkin ihminen, joka sanoo ja toimii siten, kuin oikeaksi katsoo – ei miellyttääkseen muita. Tätä arvostan päättäjässä eniten. Samalla Martti on etevä neuvottelija, valmis oppimaan ja kuuntelemaan. Hänessä yhdistyvät tahto ja taito.

Ninni Norra, henkilökuva
Ninni Norra
Ajatushautomon puheenjohtaja, palkittu yhteiskunnallinen vaikuttaja

Martti on aktiivinen tekijä, joka saa aikaan muutosta oikeaan suuntaan.

Jocka Träskbäck
Yrittäjä, kaupungin- ja aluevaltuutettu.

Martti on toiminnassaan ahkera ja vastuuntuntoinen, ja hänellä on vahva kyky saada asioita aikaan. Linjakkaana oikeistolaisena hän edustaa arvoja, joihin voi luottaa.

Janne Heikkinen, henkilökuva
Janne Heikkinen
Kansanedustaja, YTM