Ilmakuva Helsingin Lauttasaaresta auringonlaskun aikaan, etualalla venesatama täynnä veneitä, taustalla asuinalue ja kaupungin siluetti

Kohti tehokkaampaa ja terveempää Länsi-Uuttamaata aluevaaleissa 2025

Yksityinen sektori on osa kokonaisvaltaisia sotepalveluita

Yksityinen sektori on olennainen osa toimivia ja kustannustehokkaita sosiaali- ja terveyspalveluita. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä voimme taata laadukkaat palvelut kaikille asukkaille ja samalla hillitä kustannusten nousua. Yksityiset toimijat tuovat mukanaan innovaatioita, joustavuutta ja erityisosaamista, jotka täydentävät julkisia palveluita. Tavoitteena tulee olla, ettei yksityistä sektoria ajeta ulos palveluiden tarjoamisesta ideologisin perustein, kuten vasemmistopuolueet ovat pyrkineet tekemään. Kokonaisvaltaisessa ja hyvin hoidetuissa sotepalveluissa:

  • Otetaan palvelusetelit käyttöön mahdollisimman laajassa mittakaavassa keinona asiakkaille valita itse parhaaksi näkemänsä sotepalvelut.
  • Kehitetään nykyisiä valvontajärjestelmiä yhdenmukaisemmiksi ja tehokkaammiksi varmistamaan palveluiden laatu toimittajasta riippumatta.
  • Pidetään kiinni Kela-korvauksista.
  • Tuetaan pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua sote-palveluiden tuottamiseen.
  • Varmistetaan kilpailutusprosessien läpinäkyvyys ja oikeudenmukaisuus. Länsi-Uudenmaan ei tule kiertää hankintalakia ns. Inhouse-hankinnoilla, vaan kilpailuttaa kaikki hankintansa hankintalain mukaisessa hengessä.
Martti Paldanius, nuori kokoomusnuori sinisessä puvussa nojaa kaiteeseen modernin toimistorakennuksen edustalla, taustalla näkyy vaikuttava arkkitehtuuri

Haastavassa tilanteessa voimaa toiminnan tehostamisesta

Väestön ikääntymisen aiheuttaessa entistä enemmän painetta sotepalveluihin, on ennustettavissa että Länsi-Uudenmaan tarvitsee tulevaisuudessakin tulla toimeen niukemmilla resursseilla nykyisten palvelujen tarjoamisen menojen kasvaessa. Aluepäättäjillä onkin siis haastava tehtävä toteuttaa valtiovarainministeriöstä annettujen määrärahojen puitteissa mahdollisimman kattavasti ja oikeudenmukaisesti kaikki ne palvelut, jotka lukeutuvat hyvinvointialueiden tehtäviin.

Tilanne ei kuitenkaan ole täysin toivoton, sillä Länsi-Uudellamaalla on työkalupakissaan keinoja, joilla voidaan ylläpitää laadukkaita palveluita tulevaisuudessakin. Ratkaisuiksi sotepalveluiden turvaamiseksi tulevaisuudessakin esitän seuraavia toimia:

  • Ryhdytään palveluyksiköiden koon kasvattamiseen, jolloin saamme jokaista veroeuroa kohden enemmän palveluita.
  • Lisätään ulkoistamisten hyödyntämistä kaikissa hyvinvointialueen palveluissa, sillä terve ja tarkkaan valvottu markkinaehtoinen kilpailu on paras tapa taata kustannustehokkaat ja laadukkaat palvelut.
  • Otetaan ennakkoluulottomasti kaikki innovaatiot ja uudet teknlogiat käyttöön palveluissa. Tämä on välttämätöntä väestön ikääntymisen aiheuttamien talouspaineiden keventämiseen.

Enemmän hoitoa, vähemmän hallintoa

Meidän tulee keskittyä siihen, mikä on kaikkein tärkeintä: ihmisten hyvinvointiin ja laadukkaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Hyvinvointialueuudistus oli traaginen esimerkki siitä, että rahat valuivat varsinaisten sotepalvelujen sijaan uuteen byrokratiaan ja hallinnon tasoon. Liiallinen hallinto vie resursseja, jotka voitaisiin käyttää suoraan hoitotyöhön ja asiakkaiden tarpeisiin vastaamiseen. Koko soteuudistuksen tarkoitus oli saada aikaan säästöjä varmistamalla sotemenojen kasvun hillitseminen, mutta lopputuloksena olikin uusi omanlaisensa jättilasku.

Nyt aluepäättäjillä on vastuu varmistaa, että epätäydellisestä järjestelmästä saadaan kaikki irti. Yksi osa tätä on tarpeettoman hallinnon vähentäminen. Yksinkertaisempi hallinto mahdollistaa nopeamman palveluihin pääsyn ja paremman asiakaskokemuksen. Toimeinpiteitä, jotka tulee tehdä, olisivat:

  • Yksinkertaistetaan hallinnollisia prosesseja ja vähennetään päällekkäistä raportointia.
  • Otetaan käyttöön tekoälyä ja automaatiota rutiinitehtävien hoitamiseen.
  • Kehitetään sujuvampia potilastietojärjestelmiä, jotka tukevat hoitotyötä eivätkä kuormita henkilöstöä. Keskitetään hallinnollisia tukipalveluita tehokkuuden lisäämiseksi.
  • Lisätään lähiesimiesten valtuuksia ja yhdenmukaistetaan keskijohdon tasoja.
  • Kasvatetaan suoraa potilastyötä tekevien ammattilaisten määrää suhteessa hallinnollisiin tehtäviin.
Martti Paldanius, nuori kokoomusnuori hymyilee itsevarmasti sinisessä puvussa puistomaisessa ympäristössä, taustalla näkyy korkea toimistorakennus ja puita

Ennaltaehkäisevistä toimista ratkaisu – Mielenterveyspalvelut keskiössä

Todetessamme Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen diagnoosiksi ikääntyvän väestön ja tästä aiheutuvat paineet sosiaali- ja terveyspalveluihin, täytyy diagnoosille löytää myös hoitokeinoja. Yksi näistä keinoista on panostaminen entistä enemmän sairauksia ennaltaehkäiseviin toimiin. Terve kansakunta on kaikkien meidän etu. Samalla se on yksi parhaista säästötoimista mitä meillä on sotepalveluiden osalta. Terve väestö tarvitsee vähemmän sotepalveluita ja pysyy aktiivisempana pidempään. Mielenterveyspalvelut ovat tässä vahvasti keskiössä, sillä mielenterveysongelmat ovat yksi keskeisimmistä ongelmista, joka siirtää muuten täysin työelämävalmiita ihmisiä hoitojonojen puolelle. Tämä on valtavan mittakaavan tragedia ja edellyttää ratkaisuja. Toimenpiteiksi ehdotan:

  • Laitetaan lisäresursseja lasten ja nuorten mielenterveystyöhön, erityisesti kouluissa ja oppilaitoksissa.
  • Otetaan käyttöön psykiatrian lähetteetön malli.
  • Lisätään laaja-alaisia terveystarkastuksia eri ikäryhmille riskitekijöiden varhaiseksi tunnistamiseksi. Kehitetään digitaalisia terveyspalveluita, jotka tukevat omahoitoa ja varhaista puuttumista.
  • Hyödynnetään digitaalisia palveluita myös mielenterveyspalveluissa käyttäen etätukimuotoja.
  • Siirretään resursseja entistä enemmän kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon.

Martista sanottua

Useiden vuosien yhteistyöstä saadulla kokemuksella voin lämpimästi suositella Marttia! Hän on aktiivinen, asioihin perehtyvä ja intohimoinen päättäjä.

Antti Tuomela, henkilökuva
Antti Tuomela
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja, aluevaltuutettu, KTK

Tunnen Martin Kokoomusnuorten toiminnasta jo pidemmältä ajalta ja voin sanoa, että hänessä yhdistyy politiikalle kaksi erityisen tärkeää piirrettä: Selvät arvot ja kyky saada asioita aikaan. Martti uskaltaa rohkeasti seisoa omien ajatustensa takana.

Mats Uotila, henkilökuva
Mats Uotila
Metsätieteiden ylioppilas

Martti on osoittanut olevansa vastuullinen ja aikaansaava tekijä, joka vie projektit päätökseen huolellisesti ja tavoitteellisesti. Martti pitää kiinni luvatusta ja siksi luotan hänen kykyihin päättäjänä.

Mila Harra
Järjestösihteeri