Elon Musk ostaa Twitterin — Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Martti PaldaniusTämä kirjoitus on alun perin julkaistu Uudessa Suomessa. Voit lukea sen alkuperäisen version klikkaamalla tästä (avautuu uudessa ikkunassa).
Twitter hyväksyi 25.4.2022. Elon Muskin tarjouksen ostaa yhtiön osakekannan 44 miljardin dollarin hinnalla. Musk on sanonut aikomuksenaan olevan Twitterin sisällön valvonnan vähentäminen, sananvapauden edistäminen sekä liuta muita asioita.
Yksi Muskin mielenkiintoisimmista lupauksista on Twitterin algoritmien siirtäminen open source -pohjalle, jolloin tieto siitä, kuinka algoritmit suosivat twiittejä olisi täysin julkista. Siirtyminen open source -pohjalle olisi äärimmäisen toivottava, sillä se toimisi selvänä takeena alustan puolueettomuudesta ja sananvapaudesta.
Twitterin siirtyminen vapailta markkinoilta yksityishenkilön omistukseen herättää myös perusteltuja syitä olla huolissaan. Media-alustan johtaminen yksinvaltiaan roolissa voi päätyä toimimaan täysin vastoin Muskin tavoitteita. Sosiaalisen median toiminnassa käyttäjät voivat aina siirtyä pois alustalta, mikäli se koetaan tavalla tai toisella epämiellyttäväksi. Mikäli Twitterin käyttäjäkunta siirtyy vaihtoehtoisiin sosiaalisen median alustoihin, jää Muskille vain rauniot hallittavakseen.
On syytä huomioida, että Musk on multimiljardööri ja lähtökohtaisesti täysin itsenäinen, jolloin hänen toimintaansa on mahdotonta täysin ennustaa. Tämä voi tehdä Twitteristä merkittävästi epävakaamman, jos Musk itse toimii alustaa kehittäessään arvaamattomasti.
Olen optimistinen siitä, millaisia edistysaskelia Musk voisi saavuttaa omistaessaan Twitterin. Erityisesti Yhdysvaltojen poliittisessa kontekstissa on Twitter ollut selvästi Demokraatteja suosiva. Esimerkkejä tästä ovat Donald Trumpin porttikielto Twitteriin sekä Hunter Biden -läppärikohun aktiivinen hiljentäminen alustalla presidentinvaalien alla vuonna 2020. Tuolloin jäädytettiin muun muassa New York Postin virallinen Twitter-tili, kun NY Post oli uutisoinut kohusta.
Sosiaalinen media, jonka algoritmit ovat julkista tietoa ja joka pyrkii pitämään keskustelun mahdollisimman avoimena, mutta kuitenkin lain puitteissa, olisi ideaali ympäristö toteuttaa ajatusten vapaita markkinoita. Avoin foorumi poliittiselle ja kaikelle muullekin keskustelulle on vain ongelma niille, jotka pelkäävät ajatustensa tulevan haastetuiksi.
Lyhyellä tähtäimellä omistuksen siirtyminen Muskille ei todennäköisesti muuta mitään. Konkreettisten järjestelyjen tekeminen vie aikaa ja valta tuo aina omat rajoitteensa. Pitkässä juoksussa ennakoisin, että Twitter menettää valtavirta-asemansa perustuen poliittisen vasemmiston hylkivään reaktioon siitä, että maailman rikkain mies omistaa heidän some-alustansa. Meille, jotka jäämme Twitteriin syntynee entistä innovatiivisempi ja avoimempi ympäristö keskustelulle. Tämä on ehkä toiveajattelua, mutta toivon kehityssuunnan kitkevän poliittisia radikaaleja molemmista ääripäistä. Jos ympäristö keskustelusta muuttuu omien ajatusten kaikukammiosta oikeaan väittelyyn ja ajatusten haastamiseen, jää vähemmän tilaa radikalismille.