← Takaisin blogiin

Ruanda-malli olisi siirto järkevämpään turvapaikanhakuun

Martti Paldanius

Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu Uudessa Suomessa. Voit lukea sen alkuperäisen version klikkaamalla tästä (avautuu uudessa ikkunassa).

Helsingin Sanomat kertoo uutisessaan 31.1.2024 ”Suomen hallitus haluaa ulkoistaa turva­paikanhaun EU:n ulko­puolelle”, kuinka Orpon hallitus on aikomassa edistää, että EU:ssa otettaisiin käyttöön niin sanottu Ruanda-malli. Tällöin turvapaikanhakijan turvapaikkaprosessi käsiteltäisiin EU:n ulkorajojen ulkopuolella kolmannessa maassa. Myöhemmässä HS:n uutisessa 1.2.2024. “Petteri Orpo: Hallitus ei edistä Ruanda-mallia” ilmeni kuitenkin, ettei hallitus ole edistämässä Ruanda-mallia.

Hallituksen linjaus olisi ollut erinomainen ja Ruanda-malli veisi Suomea kohti oikeudenmukaisempaa turvapaikanhakuprosessia. Sen sijaan, että turvapaikanhakuprosessissa mitataan sitä, kuka on kyvykkäin lähtemään pois kotimaastaan arvaamattomalle ja myös vaaralliselle matkalle kohdemaahan, olisi EU:n ulkorajojen ulkopuolella tapahtuva turvapaikanhaku reilumpaa. Turvallisessa kolmannessa maassa toteutettu turvapaikanhaku sallii mittavan ja huolellisen turvapaikkaprosessin laadinnan ja varmistaa, että turvapaikat menevät aidosti niitä eniten tarvitseville.

Kolmannessa maassa käsitelty turvapaikkahakemus varmistaa lisäksi, ettei turvapaikanhakija voi jäädä Suomeen laittomasti, jos hakija saa kielteisen turvapaikkapäätöksen. Päätös tehostaisi siis myös Suomen lain toteutumista. Ruanda-malli toisi myös esteen vaarallisten ihmisten saapumiselle Suomeen asti, kuten aiemmin terroristijärjestöissä toimineille tai muuten poliittisesti radikalisoituneille. Kolmannessa maassa toteutettu turvapaikanhakuprosessi olisi kaikista turvallisin menettely suomalaisten kannalta.

Ruanda-malli estäisi myös arvaamattomilta hallinnoilta turvapaikanhakijoiden käytön hybridioperaation keinona. Turvapaikanhakijat olisivat myös vähemmän salakuljettajien armoilla ja enemmän valtiollisten päättäjien hallinnassa. Jos EU ottaisi käyttöön Ruanda-mallin, voisi se vähentää vaarallisia salakuljetuksia Välimeren yli Eurooppaan, joissa on tiedetysti kuollut tuhansia ihmisiä.

Kokonaisuutena Ruanda-malli takaisi etuja sekä Suomelle että turvapaikanhakijoille. Suomelle Ruanda-malli takaisi luotettavan, hallitun ja turvallisen turvapaikkaprosessin. Taas turvapaikanhakijoille se varmistaisi oikeudenmukaisen käsittelyn reiluilla pelisäännöillä kaikille.