← Takaisin blogiin

Espoossa pitäisi puuttua kouluväkivaltaan ottamalla Etelä-Karjalan malli käyttöön

Martti Paldanius

Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu Länsiväylässä. Voit lukea sen alkuperäisen version klikkaamalla tästä (avautuu uudessa ikkunassa).

On valitettava tosiasia, että kouluväkivallan määrä on kasvanut Espoossa ja Suomessa laajemmin. Asiasta on uutisoitu säännöllisesti jo useiden vuosien ajan, mutta asianmukaiset toimenpiteet ongelman ratkaisemiseksi ovat toistaiseksi jääneet liian puutteellisiksi.

Turvallinen arki on perusedellytys lapsen oppimiselle ja kasvulle. Koulujen on otettava lisää välineitä ongelman juurisyihin puuttumiseksi. Yksi välitön keino, jolla koulut voisivat puuttua kouluväkivaltaan, olisi Etelä-Karjalan mallin käyttöönotto. Etelä-Karjalan mallissa mikäli alle 15-vuotias lapsi tekee koulussa lainvastaisen teon, asiasta tehdään poikkeuksetta rikosilmoitus. Tekijä ohjataan Vintiö-ryhmään, jossa on tekijän ja uhrin lisäksi mukana keskustelemassa molempien huoltajat, poliisi sekä nuorten oikeusedustaja.

Etelä-Karjalan malliin siirtyminen Espoossa tarjoaisi konkreettisen lähestymistavan kouluväkivallan kitkemiseen. Mallin avulla koulut voisivat tehokkaammin puuttua väkivallan syihin ja ehkäistä kiusaamis- ja väkivaltatapauksia varhaisessa vaiheessa. Lisäksi kaikista räikeimmissä kouluväkivaltatapauksissa pitäisi entistä matalammalla kynnyksellä tulla kyseeseen oppilaan väliaikainen erottaminen.

Koulut tarvitsevat selvemmät ja tehokkaammat keinot tuodakseen luokkatiloihin rauhan ja turvan oppimiselle. Tiukka linja koulukiusaamiseen voi auttaa nuoria ymmärtämään vastuunsa ja seuraukset omista teoistaan, kun teoille on riittävän vakavat seuraukset ja käsittelyt. Jokainen koulukiusaamistapaus, joka jää riittämättömästi käsittelemättä, madaltaa kynnystä entisestään kiusaamiselle ja kouluväkivallalle.

Nollatoleranssi on muutoksen alku.