← Takaisin blogiin

Espoon matala kunnallisveroaste on kilpailuetumme

Martti Paldanius

Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu Länsiväylässä. Voit lukea sen alkuperäisen version klikkaamalla tästä (avautuu uudessa ikkunassa).

Kun seuraa keskustelua kunnallisverotuksesta, usein esitetään avauksia siitä, mitä kaikkea korotetulla kunnallisverolla voitaisiin toteuttaa.

Sote-uudistuksen seurauksena 12,64 prosenttiyksikköä kaikkien kuntien kunnallisverosta siirtyy valtion ansiotuloverotukseen. Nämä varat käytetään hyvinvointialueiden yhteisiin sote-palveluihin.

Tuleva muutos voi useille päättäjille luoda houkutuksen korottaa kunnallisveroa samalla, kun osa siitä siirretään valtiolle. Kuitenkin samainen kunnallisveron siirto johtaa veronmaksajan kannalta vähintään yhtä suureen veroprosenttiin. Uusien hankkeiden ja pysyvien menoerien lupaaminen korottamalla kunnallisveroa olisi mielestäni tällöin vastuutonta.

Espoon maltillinen kunnallisvero on merkittävä kilpailuetumme, jota kuuluu vaalia. Kunnallisveroprosentti on osa kokonaisvaltaista kaupungin houkuttelevuutta asuinpaikkana. Jos tiedetään, että asuminen Espoossa on kohtuuhintaista, turvallista ja verotuksen kannalta edunmukaista, kannustaa se ihmisiä muuttamaan ja jäämään Espooseen.

Kunnallisvero on myös veromuotona haitallinen, sillä se kohdistuu työn verotukseen. Sitä, mitä verottaa, saa aina vähemmän. Näkemykseni on, että Espoon kunnallisveron kuuluu ehdottomasti pysyä kilpailukykyisenä Helsingin kanssa. Pitkällä aikavälillä on syytä harkita kunnallisveron laskemista.