← Takaisin blogiin

Arvonlisäveron alarajahuojennusta ei kuulu poistaa

Martti Paldanius

Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu Uudessa Suomessa. Voit lukea sen alkuperäisen version klikkaamalla tästä (avautuu uudessa ikkunassa).

Arvonlisäveron alarajahuojennus on ollut verohelpotus arvonlisäverorekisteriin kuuluville yrityksille, joiden tilikauden liikevaihto on ollut alle 30 000 euroa. Alle 15 000 euroa liikevaihtoa tekeville yrityksille taas arvonlisävero palautetaan täysin. EU:n pienyritysdirektiivin seurauksena tämä pienyritysten muhkea etuus on poistumassa kokonaan vuodesta 2025 alkaen.

Omakohtaisesti sivutoimisena toiminimiyrittäjänä voin sanoa, että arvonlisäveron alarajahuojennuksen poistuminen asettaa ikäviä kannustimia joko olla ylittämättä 15 000 euron vuotuista liikevaihtoa, tai vaihtoehtoisesti täyttää yrityksen kirjanpito ties minkälaisilla kuluilla arvonlisäveron minimoimiseksi. Mikro- ja pienyrittäjien yhdistyksen puheenjohtaja Liisa Hanén sanoikin erinomaisesti MTV Uutisten artikkelissa (20.05.2024), että näin suuresta leikkauksesta palkansaajat olisivat jo yleislakossa.

Arvonlisäveron alarajahuojennusta ei kuulu poistaa. Tai ainakin sen menetys kuuluu korvata jollain uudella mekanismilla pienyrityksille. Muuten olemme todennäköisesti menettämässä merkittävästi taloudellista toimeliaisuutta pienyrittäjyyden kannattavuuden laskiessa. Mistä muustakaan Suomen on tarkoitus saada puitteet taloudelliseen kasvuun kuin uusista pienyrityksistä, jotka voivat tulevaisuudessa kasvaa ja työllistää lukuisia? Suomella on vakava ongelma liian uskonnollisessa direktiivien tulkinnassa ja toimeenpanossa. On varmaa, että lukuisia erilaisia luovia ratkaisuja pienyritysdirektiivin aiheuttamien muutosten hyvittämiseksi olisi.

Pienyrittäjyys on varteenotettava vaihtoehto sekä työttömille työnhakijoille väliaikaiseksi tienistiksi että sivutoimiseksi työksi opiskelijoille. Tarpeeksi menestyvät pienyrittäjät parhaimmillaan voivat työllistää itsensä täysin työstään pienyrittäjinä. On selvää, että pienyrityksillä on keskeinen rooli talouden rattaiden kulkemisessa. Olisi ylimielistä jättää tilanne roikkumaan pienyrityksille koskien arvonlisäveron alarajahuojennusta. Onko meillä varaa näin ankaraan kuritukseen pienyrityksille?