Kielikylpyopetuksen määrää tulee lisätä Espoossa
Martti PaldaniusTämä kirjoitus on alun perin julkaistu Uudessa Suomessa. Voit lukea sen alkuperäisen version klikkaamalla tästä (avautuu uudessa ikkunassa).
Tiesitkö, että Espoon kaupunki tarjoaa mahdollisuuden perusopetuksessa ruotsin kielen kielikylpyopetukseen? Kielikylpyopetus on opetusmuoto, jossa kieltä opitaan käyttämällä sitä luonnollisesti oppimisen välineenä. Opetus alkaa ensimmäisellä luokalla, jolloin noin 90 % opetuksesta tapahtuu ruotsiksi, myös lukemaan ja kirjoittamaan opetellaan ruotsiksi. Kielikylpyopettaja kommunikoi oppilaiden kanssa vain ruotsiksi, vaikka ymmärtääkin suomea. Tavoitteena on saavuttaa toiminnallinen kaksikielisyys niin, että ylemmillä luokilla noin puolet opetuksesta on suomeksi ja puolet ruotsiksi.
Espoon kaupungin tarjoama ruotsin kielikylpyopetus on osoittautunut toimivaksi malliksi, joka ansaitsee laajempaa jalansijaa koulutusvalikoimassa. Kielikylpyopetuksen saatavuutta ja tunnettuutta tulisi merkittävästi parantaa. Kielikylpyopetusta tarjoavien koulujen määrää pitäisi lisätä eri puolilla Espoota, jotta koulumatkaetuuden puuttuminen ei muodostuisi esteeksi perheille.
Ruotsin kielen taito avaa espoolaisille nuorille merkittäviä ovia tulevaisuudessa. Kielikylpyopetuksen avulla saavutettu toiminnallinen kaksikielisyys ei ole ainoastaan muodollinen taito, vaan käytännön valtti työmarkkinoilla, jatko-opinnoissa ja kanssakäymisessä koko Pohjoismaiden alueella. Kun kielitaito omaksutaan luonnollisesti jo varhaisessa vaiheessa, sen käyttö muodostuu sujuvaksi ja luontevaksi osaksi arkea.
Espoolla on erityinen asema kaksikielisenä kaupunkina, jossa ruotsin kielellä on historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävä rooli. Kielikylpyopetuksen lisääminen vahvistaisi tätä identiteettiä ja auttaisi säilyttämään alueen kulttuurista perintöä. Kaupungissa toimii jo nyt useita ruotsinkielisiä palveluita ja organisaatioita, joiden kanssa yhteistyö helpottuu kielitaidon myötä. Yhteistyötä paikallisten ruotsinkielisten yhteisöjen kanssa tulisi tiivistää, jotta kielikylpyopetuksen sisältöjä voitaisiin kehittää entistä käytännönläheisemmiksi.
Nykyinen kielikylpymalli perustuu vapaaehtoisuuteen, mutta liian harva perhe on tietoinen tästä mahdollisuudesta. Kaupungin tulisi järjestää laaja tiedotuskampanja kielikylpyopetuksen eduista ja hakuprosessista kaikille espoolaisperheille. Kun tietoisuus lisääntyy, useammat vanhemmat ymmärtävät kielikylvyn tuomat edut ja hakijamäärät kasvavat. Samalla on tärkeää panostaa opettajien koulutukseen ja rekrytointiin, jotta kielikylpyopetuksen korkea laatu voidaan taata myös opetusta laajennettaessa.
Lisäämällä kielikylpyopetuksen määrää Espoossa investoidaan tulevaisuuteen, jossa kaupungin nuoret voivat hyödyntää kahden kielen taitoa sekä henkilökohtaisessa että ammatillisessa elämässään. Ruotsin kielen osaaminen on sekä käytännöllinen taito että ovi laajempaan pohjoismaiseen kulttuuriyhteisöön. Lisäämällä kielikylpyopetuksen määrää varmistamme, että Espoo pitää kaksikielisyyden arvoja yllä ja antaa suoraan parempia mahdollisuuksia tulevaisuuteen.