Espoota ei pidä betoniviidakoida
Martti PaldaniusTämä kirjoitus on alun perin julkaistu Uudessa Suomessa. Voit lukea sen alkuperäisen version klikkaamalla tästä (avautuu uudessa ikkunassa).
Espoo kasvaa kiihtyvällä tahdilla, mutta kasvu ei saisi tapahtua kaupungin sielun kustannuksella. Espoon kaupungin 2025 talousarvioennuste paljastaa huolestuttavan kehityssuunnan: Ennusteessa peräti 87% tulevasta rakennuskannasta, eli 34 800 asuntoa 40 100 asunnon kokonaisuudesta on ennustettu kerrostaloiksi vuosien 2024-2033 aikana.
Espoon kaupungin talousarvioesityksessä sekä vuosien 2026-2027 taloussuunnitelmassa esitetty arvio Espoon kaupungin rakentamisesta vuosina 2024-2033
Tämä on hiljainen vallankumous, joka toteutuessaan muuttaa peruuttamattomasti Espoon identiteettiä. Espoon viehätys on aina perustunut sen omaleimaisuuteen, väljään, vehreään ja pientalovaltaiseen ympäristöön. Tämä ei ole vain mielikuva vaan todellinen vetovoimatekijä, joka houkuttelee erityisesti perheitä ja hyvätuloisia veronmaksajia. Juuri näitä asukkaita kaupunki tarvitsee säilyttääkseen elinvoimaisuutensa ja taloudellisen vakautensa.
Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Espoosta halutaan muovata entistä tiiviimpi kerrostalokaupunki. Yhä useammat alueet täyttyvät harmaista, persoonattomista betonirakennuksista. Betonilähiöitä on jo riittävästi pääkaupunkiseudulla. Espoon ei tarvitse lyöttäytyä tähän kilpailuun Helsingin ja Vantaan kanssa.
Espoolaiset arvostavat pientaloasuinalueitaan. Monet ovat muuttaneet Espooseen juuri siksi, että täällä on tilaa elää rauhallisemmin kuin tiiviissä kaupunkikeskustassa. Tämän vetovoimatekijän sivuuttaminen olisi lyhytnäköistä politiikkaa. Espoosta halutaan rauhallista esikaupunkiseutua, pysyen kuitenkin pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueella.
Espoon kaupungin teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet espoolaisista haluaisi asua pientalossa. Vajaa puolet haluaisi asua omakotitalossa sekä viidennes joko rivi- tai paritalossa. Kerrostalossa haluaisi asua vastaajista joka viides. Tilanne, jossa joka viides espoolainen haluaa asua kerrostalossa, mutta miltei 90% tulevasta rakentamisesta on kerrostaloja on kokonaisuutena kestämätön.
Espoo on maantieteellisesti laaja kaupunki. Tilaa riittää monenlaiselle rakentamiselle. Nykyiset suunnitelmat vaikuttavat valitettavasti edelleen liian betonin harmailta. Pientaloalueet tarjoavat asukkailleen elämänlaatua, jota harva kerrostalokortteli pystyy tarjoamaan.
Kaupungin päättäjien tulisi nähdä, että Espoon vahvuus on sen erilaisuus – ei pyrkimys muuttua Helsingin kaltaiseksi. Betoniviidakoksi muuttuminen ei ole vääjäämätön kohtalo, vaan poliittinen valinta, johon voi vielä vaikuttaa.